Telefonumuzdaki “G” Neyi İfade Ediyor?

İnternet günümüzün en temel ihtiyacı haline gelmiştir. Gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta herkes interneti kullanır durumdadır. Önceden işlerimizi sadece bilgisayar üzerinden hallediyorken, şimdi başta telefonlar olmak üzere internete bağlanmamızı sağlayan birçok teknolojik alet bulunmaktadır.

İnterneti etkin bir şekilde kullanmamızı sağlayan en önemli faktör ise hızdır. Bu anlamda internet hızı üzerinde, ihtiyaçlar doğrultusunda her geçen gün artırılma çalışmaları yapılmaktadır.

Bağlantı Hızı Nedir?

Bağlantı hızı teknik anlamda bant genişliği olarak ifade edilir. Bant genişliği ise haberleşme kanalının kapasitesidir. Eğer internetteki veri alım-iletim ihtiyaçlarınız bant genişliğinizden fazlaysa hız problemi ile karşılaşırsınız. Bandınız ne kadar büyük olursa olsun, eğer veri aktarma ve alma trafiğiniz yüksekse bağlantı problemleri yaşayabilirsiniz. Örneğin, sosyal medya; fotoğraf ve video gibi birçok veriye ulaşma imkanı sağlıyor. Ne kadar çok veriye ulaşırsanız, bağlantı hızınız da o doğrultuda etkilenir.

“G” Nedir?

Kullanıcı yüzdeleri incelendiğinde internete en çok erişen aygıtlar telefonlardır. Bu anlamda telefonlar için kablosuz internet gelişim çalışmaları devam etmektedir. Telefonlarımızda gördüğümüz “G” harfi, gelişme sürecini ifade eder, , İngilizce’deki “generation” kelimesinden gelip, nesil olarak tanımlanmaktadır.

Kablosuz sistemlerin gelişiminde 1.nesil, 2.nesil, 3.nesil diye duyduğumuz tanımlar G harfini ifade eder. İlk kablosuz sistem, telefonumuzun çekmediği yerlerde  GPRS olarak tanımlanırdı. Daha sonra ticaretin internet hızına olan ihtiyacı ile birlikte 2G sistemine geçildi. 3G ise daha gelişmiş bant genişliği ile hayatımıza girdi. EDGE, UMTS, WIMAX  3.nesil uygulamalarına örnek gösterilebilir.

Ülke olarak 1 Nisan 2016 da 4.5G bağlantı hızına geçtik. Bazı telefonlarda 4G bazı telefonlar LTE olarak görülen sistem hızları, birbiriyle aynı gibi görünse de farklıdır. Bu anlamda LTE, 4G’den daha yüksek bağlantı hızına sahiptir.

5G Teknolojisinde “Kutupsal Kodlar”

Geçtiğimiz dönemde Prof. Dr. Erdal Arıkan, 5G standardı için “Kutupsal Kodlar” adı altında yeni bir teknoloji geliştirmişti. Birçok büyük kuruluş tarafından ödüle layık görülen buluş büyük Japon firmasının da 5G teknolojisine geçişinde kullanılacak.

Kutupsal Kodlar teknolojisinin özelliği, her türlü kodlamanın matematiksel olarak analizinin yapılabilmesidir. Matematiksel olarak ayrıştırılan kanallardan, temiz ve hatasız bir şekilde haberleşme sağlanıyor.

Kablosuz Standartların Gelişimi

Yine bir cihaz satın almadan önce bağlantı hızı olarak verilen değişik rakamların ne anlama geldiği ile ilgili kısa bir bilgi verelim. Wi-Fi: 802.11 gibi tanımlar cihazın hangi hız bantlarını kapsadığını belirtir. Genel olarak karşılaştığımız hız bantları ise kısaca şöyledir;

802.11: IEEE’nin 1G olarak adlandırılan ilk WLAN standardıdır. 2 Mbps’ye kadar bant genişliğe sahiptir.

802.11b: 802.11’in geliştirilmiş halidir. 11 Mbps’ye kadar destekler.

802.11g/a: 3G olarak tanımlanır. 54 Mbps’ye kadar bant genişliği bulunmaktadır.

802.11n: 4G olarak tanımlanır. Kablosuz N olarak da isimlendirilir. 300 Mbps’ye kadar destekler.

802.11ac: 5G olarak tanımlanır. Gigabyte’ler seviyesindeki bağlantı hızını ifade eder.

İnternet Yavaşlığı Sorunu

İnternetiniz ne kadar hızlı olursa olsun bağlantı kopukluğu yada yavaşlığı ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü internet, dünyayı saran kablolar bütünü olarak ifade edilir, bütün bu kabloların bakımı, ana cihazlarda meydana gelen sorunlar ve veri alış verişi bağlantı problemlerini de beraberinde getirir.

Bu yazıyı nasıl buldunuz ?
[Şu ana kadar 0 değerlendirme de 0 puan aldı.]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.