Güneş Paneli Montajı Nasıl Yapılır?
Alternatif enerji kaynakları içinde en çok tercih edilenlerden biri de Güneş Paneli… Teknolojik gelişmelerin de etkisiyle, farklı enerji kaynakları kullanımı artmaya başladı, bununla birlikte sektörde yeni ihtiyaçlar da doğdu. Bu ihtiyaçlardan biri de kurulumu yapacak uzman kişiler.
Güneş paneli zemin, tavan veya direğe monte edilebilir. Ancak etkin bir şekilde çalışması yönü ve açısı kadar ilgili tesisat kullanımına da bağlıdır. Güneş enerjisi panellerinin ve rüzgar enerjisinin bir hibrid sistem oluşturmak üzere birleştirilebileceğini unutmayın. Hangisi tercih edilirse edilsin, etkin bir şekilde çalışabilmesi için uygun elektrik tesisatı ve diğer donanımlarla dikkatli bir şekilde monte edilmesi şarttır.
Güneş Paneli Montaj Kiti
Güneş paneli beraberinde gelen montaj kiti içerisinde, kurulum için ihiyaç duyacağınız donanımı bulacaksınız. Kullanım alanlarına göre panel kiti içeriği değişiklik gösterebilir.
Güneş Paneli Montaj Aşaması
Güneş paneli montajında en yaygın model tavan montajıdır. Zemine ya da bir direğe de monte edilebilir. Ayrıca, katlanmış ayakları kullanarak her yere yerleştirilebilecek türleri de mevcuttur. Standartlar gereği paneller 30 derece açıyla güneye bakacak şekilde monte edilmelidir.
Güneş Paneli Güç Dönüşümü
Güneş paneli yerleşiminden sonra ikinci adım olarak güç iletim mekanizmasını tamamlamanız gerekir. Bunun için uygun bir inverter kullanmalısınız.
Panel ev tipiyse, invertörler kapalı alanda kurulur. Ev içi kullanım için mini dizge inverterler çeşitli firmalardan temin edilebilir.
İnverter şarj cihazları inverteri ve şarj cihazını tek bir ünitede birleştirir ve kesintisiz güç kaynağı (UPS) olarak işlev görebilir. 12, 24 veya 48V (4kW’a kadar) oranlarında darbe genişlik modülasyonu denetleyicileri güvenilir güneş bataryası şarjı ve yük kontrolü sağlar veya fazlalık gücü döküm yüküne yönlendirebilir.
Güneş Paneli Kablolama
Not – Yıldırım iletkenlerinin yakınına kablolar döşemeyin.
Güneş paneli genellikle kolay bağlantı için fabrikada daha önceden kablolanmıştır. Üniteye elektriği ileten kablolar bazen ters besleme bloke edici diyot artı uygun konektörlerle birlikte verilir. Çift izolasyonlu, hava koşullarına dayanıklı ve kemirgen korumalı olmalıdırlar.
Kablo çeşitleri bakır / alüminyum kablolara bağlayan fotovoltaik AG kablolarından, güvenli çatıdaki tesisatlar için özel halojensiz kablolara, soğuk ortamlar için silikon kablolardan ve kısa devreye karşı toprak kablolarına kadar uzanır .
Montaj esnasında kutupları daima kontrol edin. Dizedeki tüm solar panel modüllerinin açık devre voltajlarının toplamı bağlantının açık devre voltajına eşittir.
Güneş paneli kablolama da en önemli husus su geçirmez bir bağlantı kutusu düzeneğidir. En yeni tipler baypas diyot bağlantıları, nem koruma filtresi ve kablo terminalleri içerebilir.
Güneş Paneli Pil ve Şarj
Pil, ihtiyaç olana kadar, güneş enerjisi üretilen elektriği depolamak için kullanılır. Modern piller güneş enerjisi depolamada uzun ömürlüdür ve bakım gerektirmeyen mühürlü kurşun asitten üretilir. Bu piller uygulama için önerilir.
Bir voltaj regülatörü / şarj kontrolörü pilleri şarj edilmiş olarak tutar ve aşırı şarj veya derin deşarj hasarından kaçınır. Bu denetleyiciler, basit türlerden karmaşık PWM sürümlerine kadar değişir. Uygun bir voltaj seçmek için, amper = vat (volt denklemi) kullanın.