Rüzgar Enerjisi Jeneratörleri
Rüzgar Enerjisi yokken, enerji kaynakları fosillerden yapılıyordu. Ancak fosil yakıtlar, çevreye zarar ve küresel ısınmaya sebep oldu ve zaman içinde fosil yakıtların rezervleri azaldı.
Ülkeler zamanla fosil temini için birbirlerine bağımlı hale gelmeye başladılar. Hal böyle olunca da yenilenebilir enerji kaynakları araştırmaya başladılar. Günümüzde yapılan araştırmalar sonunda önce rüzgar enerjisi, ardından da bu enerjiyi kullanabilecek rüzgâr enerjisi jeneratörleri devreye girdi. Jeneratörler, öncelikle rüzgâr enerjisini kinetik enerjiye dönüştürüyor, ardından elde ettiği enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürüyor ve son aşama olarak mekanik enerjiyi de elektrik enerjisine dönüştürerek kullanıma sunuyor.
Türkiye’de Elektriğe Dönüştürülebilecek Kadar Rüzgâr Var mı?
Bu aşamada önemli olan rüzgârın karakterinin doğru biliniyor olması ve işleyişe katkı sağlayarak, israf edilmeden doğru aşamalardan geçmesi ile mümkündür.
Rüzgârın hızını etkileyen belli başlı faktörler vardır; Bunlar, Türkiye’nin yerel yüzey yapısı, yükseklik ve coğrafi konumdur.
Rüzgar Enerjisi İçin Üretilen Jeneratörler
Rüzgar enerjisini elektriğe çeviren jeneratörleri şöyle sıralayabiliriz;
- Asenkron Jeneratörler
- Senkron Jeneratörler
- Doğru Akım Jeneratörü
- Diğer Tip Jeneratörler
Asenkron jeneratörler “Sincap kafesli asenkron jeneratör” ve “Rotoru sargılı asenkron jeneratörler” olmak üzere ikiye ayrılır.
Rotoru sargılı asenkron jeneratör altında da iki farklı çeşit bulunuyor. Bunlardan birisi çift beslemeli Asenkron jeneratör diğeri ise OptiSlip Jeneratördür.
Senkron jeneratör çeşitlerine bakarsak iki farklı jeneratör de bu başlık altında bulunuyor. “Rotoru Sargılı (Alan Sargılı) Senkron Jeneratör” ve “Sürekli Mıknatıslı Senkron Jeneratör”. Türkiye’de kullanılan jeneratör seçenekleri Çift beslemeli Asenkron jeneratör ve Sürekli Mıknatıslı Senkron Jeneratör’dür.
Asenkron Jeneratörlerin Avantajları ve Dezavantajları
- Asenkron jeneratörler büyük güçte üretilen jeneratörlerdir. Üretimde mekanik yapısının basittir, bu da daha kolay üretilmesini sağlar. Ayrıca bu jeneratörler düşük bütçeli jeneratörlerdir.
- Asenkron Jeneratör, son derece güvenilir bir jeneratör çeşididir.
- Rüzgar hızının sık sık değişmesi gibi durumlarda üst düzey performans sağlar.
- Rüzgar hızının fazla yükselmesi halinde sistem kendini korumaya alır ve mekanik yapısına zarar gelmesini önler.
- Dişli kutusuna ait rotor kanatlarının hızı her zaman ayarlanabilir. Bu tür jeneratörler şebeke ile eş zamanlı çalışmak zorunda değildir ve şebekeye kolay bağlanırlar.
- Jeneratörleri açmak için dönen kontakları çevirmek yeterlidir.
Asenkron Jeneratörlerin Dezavantajları;
- Dişli kutusuna ait rotor kanatlarının hızı ayarlanabilir. Bu özelliği sayesinde şebekeye direk bağlanabiliyor. Bu durum hem avantaj hem de dezavantaj olarak görülür. Doğrudan bağlığı olduğu için şebekede bulunan reaktif gücü kendisine alacağı için kompanzasyon sistemine sahip olmak kaçınılmazdır.