Nükleer Enerji Kullanımı

Nükleer enerji, atom çekirdeğinden ortaya çıkarılan bir enerji çeşididir. Nükleer enerjiyi ortaya çıkarmak ve diğer enerji tiplerine dönüşümünü sağlamak için nükleer reaktörler devreye girer.

ELEKTRİK ÜRETİMİ

Nükleer teknolojinin en fazla kullanıldığı alan elektrik enerjisinin üretildiği nükleer santrallerdir. Bu santrallerde yakıt olarak uranyum kullanılır ve elektrik enerjisi elde edilir. Dünyada pek çok ülkede nükleer santraller kullanılarak elektrik üretiminin %17 si karşılanmaktadır.

Günümüzde nükleer santraller, sahip oldukları özelliklerden dolayı pek çok ülkenin tercih ettiği bir elektrik kaynağı konumundadır. Artan çevresel faktörlerle birlikte güvenilir, ucuz, sürdürülebilir ve erişilebilir bir enerji kaynağına duyulan ihtiyaç sebebiyle, nükleer santraller ön plana çıkmıştır. Nükleer santraller 7 gün 24 saat boyunca hava şartlarından etkilenmeden elektrik üretimi gerçekleştirir. Nükleer yakıtın hammaddesi uranyumdur ve nükleer yakıt maaliyeti diğer enerji kaynaklarına göre çok düşüktür. Bunun yanı sıra nükleer santraller, işletme sırasında sera gazı salımı yapmazlar, bu da küresel ısınmayı önlemede önemli bir etkendir.

TIP

Nükleer teknolojinin tıp sektörüne uygulanması ile, nükleer tıp bilim dalı ortaya çıkmıştır. Nükleer tıpla pek çok hastalığın teşhisi ile birlikte  kanser gibi hastalıkların tedavisi mümkün olmuştur. Günümüzde pek çok hastanenin nükleer tıp bölümü mevcuttur. Nükleer tıpla birlikte doktorlar, herhangi bir organın yeterli oranda çalışıp çalışmadığını tespit edebilmektedir.

Nükleer teknoloji,  hastanelerde en fazla röntgen cihazlarında kullanılır. Röntgen cihazları ile kırıkların teşhis edilmesi mümkün hale gelmiştir. Ayrıca üniversitelerde ve araştırma laboratuvarlarında bulunan hızlandırıcılarda, araştırma reaktörlerinde ve ticari reaktörlerde üretilen ışınetkin çekirdekler, kanser tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sayede kanserli hücrelerin olduğu bölgeye radyasyon verilerek o bölgenin temizlenmesi sağlanır.  

Bunun yanında böbrek ve beyin gibi organların nasıl işlediklerini gözlemek amacıyla da nükleer teknolojiden faydalanılır. Nükleer teknoloji, ameliyat aletlerinin ve tıbbi malzemelerin mikroplardan arındırılmasında da sıklıkla kullanılır.

TARIM

Yapılan araştırmalara göre, tarım ürünlerinin %10 u zararlı haşereler tarafından imha ediliyor. Bazı ülkelerde ise bu rakam %30 lara kadar çıkabilmektedir. Kimyasal ilaçlar bazı durumlarda yeterli etkiyi sağlayamıyor ve  haşereler kimyasallara karşı daha dirençli hale gelmektedir. Nükleer teknoloji sayesinde zararlı böceklerle mücadele etmek mümkün hale gelmiştir.

TÜKETİCİ ÜRÜNLERİ

Işınetkin maddeler tüketici ürünlerininin üretim aşamasında sıklıkla kullanılmaktadır. Araba lastiklerinin sertleştirilmesinde ve teflon tavaların plastik astar tabakası ile kaplanmasında ışınım teknolojisinden faydalanılmaktadır. Ayrıca kozmetik ürünlerinin, saç ürünlerinin ve kontak lens sıvılarının dezenfekte edilmesinde ışınetkin çekirdekler kullanılmaktadır. Bunun yanında nükleer teknoloji ile dondurmaların içindeki hava miktarı da ölçülebilmektedir.

Pek çok kalite kontrol yöntemi nükleer teknoloji ile yapılmaktadır. Nükleer teknoloji ile daha sağlam ve daha hassas nitelikte ürünler üretilmekte, daha sağlam bina ve köprüler yapılmaktadır. Saatimize karanlıkta baktığımızda numaralar, fosforlu boyanın içine ilave edilen ışınetkin çekirdek sayesinde görünmektedir.

ASKERİ ARAÇLAR

Elektrik enerjisi elde etmek için ticari santrallerde kullanılan basınçlı su reaktör tasarımı, uçak gemilerinin ve denizaltıların enerjilerini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Uranyum atomlarının bölünmesi ile oluşan ısı enerjisi, askeri araçların türbin motorlarının çevrilmesini ve yüksek hızda hareket etmelerini sağlamaktadır.

UZAY ÇALIŞMALARI

Uzay ve güneş sistemini araştırmak amacıyla uzaya gönderilen uzay gemilerine enerji sağlamak için nükleer teknoloji kullanılmaktadır. Uzay gemileri için 2 ayrı nükleer enerji kaynağı geliştirilmiştir. Bunlardan ilki, ışınetkin çekirdekli ısıl-elektrik üreteci yani RGT olarak kullanılan yöntemdir. Diğer yöntem de küçük nükleer reaktörlerdir.

Bunun yanı sıra astronotların uzaya götürdükleri yiyeceklerin uzun süre bozulmadan kalması için de nükleer teknoloji kullanılmaktadır. Işınım yolu kullanılarak uygulanan yöntemle yiyecekler uzun süre bozulmadan kalabilmektedir.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA

Işınetkin maddeler, Aıds başta olmak üzere Kanser ve Alzheimer gibi hastalıkların araştırılmasında ve DNA yapısının belirlenmesini de içine alarak genetik araştırmaların yapılması aşamasında kullanılmaktadır. Ayrıca nükleer teknoloji ile çok eski zamanlarda yaşamış olan hayvan ve bitkilerin, ne kadar zaman önce yaşadıklarını tespit etmek mümkün olmaktadır. Bu yöntemde ışınetkin çekirdeği kullanılmaktadır.

Nükleer teknoloji sayesinde tarihi eserlerin, kayaların ve hatta dünyanın yaşının belirlenmesi mümkün olmaktadır.

GIDA GÜVENLİĞİ

Işın etkin maddeler, sebze, meyve, et ve baharat gibi yiyeceklerdeki bakterileri ve kurtları öldürmek ve yiyeceklerin raf ömürlerini uzatmak için kullanılmaktadır. Yiyeceklerin bozulması daha çok nemli bölgelerde görülmektedir. Bu tür sorunları ortadan kaldırmak için de nükleer teknoloji kullanılmaktadır. Burada kullanılan ışınetkin, yalnızca gıda maddelerinin içindeki bakterileri hedef almaktadır.

Bu yazıyı nasıl buldunuz ?
[Şu ana kadar 2 değerlendirme de 5 puan aldı.]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.