Akıllı Binalar ve Otomasyon Sistemleri

Akıllı bina, farklı sistemlerin tek bir merkezden entegre bir şekilde çalıştırılmasıdır. Bu farklı sistemler HVAC, aydınlatma, motorlu perde-panjur, audio- video, CCTV, yangın algılama, güvenlik, interkom, access giriş-çıkış sistemleridir. Akıllı bina kullanıcılarına tasarruf, konfor ve güvenlik sunabildiği sürece gerçek amacına ulaşmış olur. Son dönemlerin sıklıkla kullanılan “akıllı bina-ev” terimi, yeni yapılardaki pek çok projede yer alan bir otomasyon sistemidir.

Bir bina nasıl akıllı olur?

Bir binayı akıllı yapan bir takım temel özellikleri vardır. Bunların başında kartlı geçiş sisteminin, iklimlendirme, havalandırma, yangın alarmı, güvenlik, aydınlatma ve asansörlerinin akıllı olması geliyor. Ayrıca bu sistemlerin birbirleriyle entegre edilerek tek merkezli kontrol edilip yönetilmesi şarttır.

Bir binanın akıllı olarak tanımlanabilmesi için sahip olması gereken diğer özellikleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Bina tek noktadan yönetilip, kontrol edilmeli,
  • Sistem binanın içindeki kişileri tanımlayabilmeli,
  • Geçiş teknolojisi, güvenlik teknolojisiyle entegre edilmeli,
  • Tüm teknolojiler birbiriyle entegre halinde olmalı,
  • Kullanılan teknoloji ileride de kendi kendini yönetmelidir.

Gelişen teknoloji ile birlikte bina otomasyon sistemleri oldukça gelişti, bu anlamda firmalar devamlı yeni nesil sistemler tasarladı. Elektronikteki gelişmeler sonunda daha hızlı ve daha yüksek kapasiteli kontrol cihazları kullanılmaya başlandı. Bu anlamda i-bus, en üyük standartları karşılama kapasitesi ile geleceğe açık ve esnek bir akıllı bina otomasyon uygulama sistemidir. Bu sistem, ofis binalarında ve fabrikalarda yüksek güvenlik, ekonomi, verim ve kolaylık sunar. Sistemde komutlar sensörler üzerinden veri kablosu ile hareket kontrol merkezine iletilir, bu merkez de sistemi yönlendirir.

Bu sistemle hem bina içinden hem de bina dışından istenilen tüm fonksiyonlar yerine getirilir. Tek bir butonla merkezi komutlarla binanın tamamında ya da bir kısmında ısı, perde, panjur ve ışıkların kontrolü devreye alınabilir. Ayrıca her bir oda için ayrı ısı kullanılabilir, ışık kontrolü, perde, penjur ve ısıtma kullanıcının isteğine göre kişiselleştirilebilir.

Güvenlik fonksiyonlarının da bina otomasyon sistemine entegre edilebildiği sistemde, güvenlik kontrol paneli tüm güvenlik sinyallerini yönetir. Güvenlik fonksiyonu ile ilgili sistemler herhangi bir bölgeden gözlemlenebilir. Sistem sürekli bina fonksiyonlarını kontrol eder, olası bir yangın durumunda tüm elektrik devrelerini izole edebilir.

Bu yazıyı nasıl buldunuz ?
[Şu ana kadar 1 değerlendirme de 5 puan aldı.]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.