Vegan Elektrik Enerjisi

Yenilenebilir enerji kaynakları, pek çok ülkenin hem ekonomik hem de doğadan en olumlu şekilde faydalanma adına yatırım yaptığı kaynaklardır. Bu anlamda rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve dalga enerji türleri bu kaynakların önde gelenleridir. Bunların dışında biyokütle enerjisi de diğerlerine göre daha az kullanılsa da yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer almaktadır. Biyokütle enerjisi bitkisel ve hayvansal kaynaklı olabilir. Vegan elektrik enerjisi ise burada devreye giriyor. Özellikle yurt dışında veganlar, hayvansal kaynaklı enerji kullanmaktan kaçınıyor.

Ülkemizde çok yaygın görülmüyor, ancak yurtdışında fabrikalardaki hayvan artıkları, balık gövdesi parçaları, kesimhane kalıntıları biyokütle enerjisinin belli bir kaynak kısmını oluşturmada kullanılıyor. Elektrik enerji tedarikçileri enerji kaynaklarının yenilenebilir olduğunu söylese de iş kaynaklarını açıklamaya geldiğinde ayrıntılar gizleniyor veya yanıltıcı bilgiler verebiliyor.

Birleşik Krallık kaynaklı bir elektrik enerjisi tedarikçisi olan Ecotricity, geçtiğimiz aylarda ilk sertifikalı vegan elektrik tedarikçisi olmak için The Vegan Society ile işbirliğine imza attı. Bu da demek oluyor ki tedarikçi firma bundan sonra ürettiği elektriğe “%100 vegan enerji” diyecek.

Yaşam olarak veganlığı tercih etmiş ve benimsemiş insanlar için oldukça sevindirici bir haber olan vegan elektrik enerjisi, veganları bu konunun daha önce hayata geçmemesi ile ilgili sorgulamaya itmiş olabilir.

Ülkemizde Vegan Elektrik

Ülke olarak, Biyokütle konusunda ciddi enerji üretim rakamlarına sahip olmasak da, çok küçük oranda enerjimizi biyokütleden temin edebiliyoruz. Et tüketmeyi seven ve bu konuda oldukça bonkör bir toplum olduğumuz su götürmez bir gerçek. Peki ortada tüketilmekte olan bir et varsa neden kalan artıklarını enerjiye çevirmeyelim ki?

Biyokütle Enerjisi 

Biyokütle enerjisi, insanlık tarihi kadar eski bir enerji türüdür. İlk insanlar bir ağaç kütüğünü yakarak biyokütle enerjisini kullanıyordu. Günümüzde ise hayvan gübresi, atıkları, çöpler ve bitkiler gibi birçok maddeden elde ettiğimiz kimyasalları bir takım işlemden geçirerek enerji olarak kullanıyoruz.

  

İstanbul’dan güncel bir örnek vermek gerekirse, Kemerburgaz ve Odayeri’ndeki çöp gazı santrallerini verebiliriz. Burada toplanan çöplerden elde edilen metan gazı, çeşitli kimyasal aşamalardan sonra gaz motorları aracığıyla elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Bu elektrik enerjisi de belli bir bölgenin elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek kapasitede…

Biyokütle enerjisini ülkemizde yaygın olarak kullanılmıyor. Enerjimizin büyük kısmını doğalgaz, kömür, petrol gibi kaynaklardan karşılıyoruz. Fakat Vegan Elektrik Enerjisinin Dünya’da örnekleri var ve avantajları da oldukça fazla. Vegan Elektrik Enerjisi, gelecekte bitkisel ve hayvansal kaynaklı enerji türlerinde daha da önemli bir yere sahip olacağına kesin gözle bakılıyor.

Bu yazıyı nasıl buldunuz ?
[Şu ana kadar 1 değerlendirme de 1 puan aldı.]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.