Hidroelektrik Enerji Nedir
Su gücüyle üretilen elektrik enerjisine hidroelektrik enerji denir. Hidroenerji, büyük oranlardaki suyun belli bir yükseklikten bırakılmasıyla oluşur ve enerjinin türbin kullanılarak mekanik enerjiye dönüştürülmesi esasına dayanır. Mekanik enerji de akışın olduğu bölümde yer alan jeneratörler sayesinde elektrik enerjisine çevrilir ve böylece hidroelektrik enerjisi ortaya çıkar.
Bu enerjinin seviyesi, suyun döküldüğü yerdeki alanda kat ettiği mesafeye kısaca “düşü” denir, düşü ise suyun akış bütünlüğüdür. Hidroelektrik enerji sistemleri genellikle suyun döküldüğü anki mesafeye göre ayarlanır. Günümüzde dünya genelinde %32’lik bir oranda hidroelektrik enerji’den faydalanılmaktadır.
Hidroelektrik enerji nasıl üretilir?
“HES” olarak da adlandırılan hidroelektrik enerji santralleri, sudan elektrik elde etmek için, suyun kendi akışından kazandığı enerjiyi kullanır. Genellikle suyun çok yoğun olduğu akarsu ve nehirlerin üzerine kurulan hidroelektrik santraller, suyun belirli bölümlerine çok yüksek beton yapılar inşa edilerek kurulur. Bu yapılar büyük oranda su biriktirir ve biriken sular potansiyel bir enerji sağlar.
Biriken suyun önündeki yapılarda konumlanan barajlar açıldığında su çok büyük bir şiddetle akmaya başlar ve bu potansiyel enerji öncelikle baraj düzeneğinde bulunan türbinler aracılıyla kinetik enerjiye ardından da ana motorun çalıştırılmasıyla elektrik enerjisine dönüştürülmektedir.
Bir hidroelektrik enerji santrali elektrik üretmek için suyun akış enerjisini kullanır. Suyun akışı haline (çay, nehir gibi) büyük dev beton setler çekilmesi sağlanır çünkü bu kadar yüksekliğe ulaşmış suda çok ciddi potansiyel enerji birikmesi oluşur. Bu büyük potansiyel enerji önce türbinleri kullanarak kinetik enerjiye daha sonraki kısımda da hidroelektrik enerjiye çevrilir.