Busbar Nedir? Busbar Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Busbar, elektirik enerjisinin dagıtım ve taşınması için tasarlanmış prefabrik ve modüler bir sistemdir. Busbar sistemi, elektrik taşıyıcı kalay ile kaplanmış olan, aliminyum yada bakır bara iletkenlerinin izole edilmesi ve metal bir gövde içine yerleştirilmesi ile ortaya çıkar.
Busbar sistemlerinden önce kullanılan klasik sistemlerde, yüksek akımların taşınması, çok kalın kesitli ve birçok kablonun paralel olarak bağlanması ile sağlanıyordu.
Kablolu sistemlerde kabloların taşınması ve yerleştirilmesi, pano, şalter yada buatların bağlanması oldukça zor olduğundan modüler sistemler geliştirilmiş ve yerini busbar enerji dağıtım sistemlerine bırakmıştır.
Busbar Sisteminin Avantajları
- Busbar sistemleri, kablolu sistemlere göre oldukça avantajlıdır. Busbar sistemi üstün teknik yapıya sahip teknolojik bir sistemdir. Çok basit ve pratik şekilde bir şekilde dizayn edilir. Aynı zamanda güç dağılımı ve temiz network yapısı sayesinde kolay mühendislik ve kurma imkanı verir.
- Yüksek metanik ve elektriksel dayanım gücüne sahip olan busbar sistemi, gövde yapısı gereği metal olduğundan darbelere karşı da dayanıklıdır.
- Projelendirme işlemi makine yerinin tespiti ile yapılır ve makinelere enerji iletimi hemen sağlanır.
- İşyerlerindeki dağınık ve düzensiz kablo karışıklığının önüne geçer.
- Busbar sisteminde elektrik akımı, elektrik kablolarına gerek kalmadan baralar aracılığıyla iletilir.
- Busbar sisteminde hareketli kablo bulunmadığından arıza yada kaza ihtimalleri görülmez.
- Busbar sistemi, yapısal olarak özel bakım gerektirmez. Bunun yanı sıra modüler bir yapıya sahiptir ve kolaylıkla sökülüp takılabilir.
- Kompakt busbar sisteminde iletkenler, önce epoksi coating ve sonra polyester film(mayler) ile izole edilirler.
- Saç gövde içinde izole baralar yardımı ile dağıtılan enerjiyi, özel çıkış üniteleri ile güvenli bir şekilde ve enerjiyi kesmeden almak mümkündür.
- Busbar sistemleri kullanıldığı alanlara yada işletmelere fonksiyonel kullanımın yanı sıra modern bir görünüm de kazandırır.
- Busbar sistemi, modüler ve fonksiyonel bir sistem olduğundan binalarda ve fabrikalardaki değişiklere en iyi çözümü sunar.
- Busbar sisteminin montajı oldukça kolaydır ve kablolu sisteme kıyasla %50, %60 tasarruf sağlar.
- İşletim maliyetleri oldukça düşük olan sistem, halojen free( olası bir yangın durumunda zehirli gaz çıkarmayan) bir yapıdadır. Bundan dolayı yangın durumunda sistem üzerindeki malzemeler kesinlikle yanmaz. İsteğe bağlı IP54 koruma sınıfına sahiptir.
Busbar Sistemlerini Meydana Getiren Parçalar
Busbar sistemi koruması galvaniz sactan profil makinesinde şekillendirilerek birbirine bağlanmış ve bu şekilde mekanik dayanıklılığı arttırılmıştır. Bağlantı noktaları da soğuk perçinle sıkıştırılmış ve mekanik darbelere karşı güçlendirilmiştir.Busbar sistemi, dış gövde, iletkenler, modüler yapı malzemeleri ve çıkış kutularından oluşur.
Kullanım Yerleri
Busbar sistemlerinin büyük sanayi tesisleri, gökdelenler, tekstil ve konfeksiyon alanı, otomotiv alanı, tersaneler, oteller, alışveriş merkezleri, enerj iletimi ve dağıtımında trafo ana pano arası ve panolar arası bağlantıları, sanayilerin montaj ve bakım atölyeleri, depolar ve laboratuvarlar gibi pek çok kullanım alanı vardır.
Busbar Çeşitleri
Busbar sistemleri kullanım alanlarına ve imalat tekniklerine göre birkaç gruba ayrılır.
Feeder Busbar Sistemi
Elektrik enerjisinin trafodan ana pano beslemesi yada jeneratör panosu gibi bir noktadan başka bir noktaya en düşük gerilim ile verimli şekilde taşınmasını sağlayan modüler enerji iletim sistemidir.
Bolt-on Busbar Sistemi;
Busbar sisteminin modüler ek noktaları üzerinden akım alma çıkış kutuları ile enerji alınmasını sağlayan bir sistemdir. Busbar sisteminin enerjisi kesilerek ek cıvatası açılır. Busbar ek noktası çıkış kutusu takılması için yuvalar vardır.
Ek noktasına 160 A – 1000 A arasında akım alma kapasitesine sahip çıkış kutuları takılarak enerji alınır. Bolt-on busbar sistemleri 800 – 6000 A arası akım değerinde üretilir.
Plug-in Busbar Sistemi;
Busbar sisteminin gövdesi üzerindeki akım alma (plug-in çıkış) pencereleri üzerinden akım alma çıkış kutuları ile enerji alınan sistemleridir. Busbar sisteminin enerjisi kesilmeden plug-in çıkış pencerelerine 32 A- 400 A arasında akım alma kapasitesine sahip çıkış kutuları takılarak enerji alınır.
Aydınlatma Dağıtımı Busbar Sistemleri;
Bu sistem, aydınlatma otomasyonu ve yükseltilmiş döşemede kullanılır. Üretici firmalar tarafından alüminyum gövdeli 25 A’dan 63 A’ya kadar imalatı yapılmaktadır. Elektrolitik bakır iletkenler, tam boy kalay kaplanır ve bakır oksit meydana gelmesi engellenir.
Trolley Busbar Sistemleri;
Bu sistem, hareketli enerji ihtiyacı olan sistemler için geliştirilmiştir. 50 A – 500 A arasında akım taşıma kapasitesi vardır. Aynı zamanda PVC gövdelidir. Trolley busbar gövdesinde 4 ya da 7 adet yiv bulunur. Bu yivlere bakır iletkenler yerleştirilir.