Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir

Dünyanın en büyük sorunu olan enerji ihtiyacını, yenilenebilir enerji kaynakları ve temiz enerji kaynakları ile çevreye zarar vermeden gidermek mümkün. Günümüzde kullanılan en büyük enerji kaynaklarını, yenilenemeyen enerji kaynağı olan fosil yakıtlar oluşturuyor. Bu konuya yeterli önem verilmediğinden hava, su ve çevre kirliliği başta olmak üzere pek çok sorun, enerji ihtiyacı ile birlikte ortaya çıkıyor. Bu anlamda gelecek nesillerin enerji ihtiyacını çevreye zarar vermeden karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz şart.

Sürdürülebilir enerji kaynakları, enerji kaynaklarını tehlikeye atmadan gerekli olan ihtiyacı karşılamak için üretilen enerjidir. Yenilenebilir enerji, diğer adıyla sürdürülebilir enerji, herhangi bir kaynağa bağlı olmadan, devamlı kullanılabilir. Dolayısı ile yenilenebilir enerji kaynakları, sürekliliği ve ihtiyacı karşılama konusunda önemli bir yere sahiptir.

Yenilenebilir enerji kaynakları

  • Güneş enerjisi,
  • Rüzgar enerjisi,
  • Hidrolik (hidroelektrik) enerjisi,
  • Jeotermal enerjisi,
  • Biyokütle enerjisi (biyoyakıt enerjisi de dahil),
  • Hidrojen enerjisi,
  • Dalga enerjisi,
  • Gelgit enerjisi
  • Piezoelektrik enerjisi

Güneş Enerjisi

Güneş Enerjisi, gerek kullanımı, gerekse kurulum olarak son derece ekonomiktir ve çevreye hiçbir zararı yoktur. Fakat enerji üretimi olarak bakıldığında düşük verimli bir sistemdir ve düzenli bir üretimi yoktur. Bu açıdan bakıldığında Güneş enerjisi, küçük ve orta işletmeler için tavsiye edilmez.

Rüzgar Enerjisi

Rüzgar enerjisi, dünya geneline bakıldığında büyük fayda sağlayan bir enerji türüdür. Rüzgar enerjisi, dış bağımlılık gerektirmez ve devamlı enerji üretimi sağlar. Bunun yanı sıra maliyeti de her geçen gün düşmekte olan bir sistemdir. Ancak rüzgar tribünlerinin kurulabilmesi için büyük alanlar gereklidir.

Hidrolik Enerji

Hidrolik Enerji, ihtiyaç olan acil bir durumda yüksek miktarlarda enerji sağlayabilen bir sistemdir ve anında devre dışı bırakılma özelliği ile dikkat çeker. Bunun yanı sıra sistem, sulama işlemleri için de kullanılabilmektedir. Ancak kurulum süreci çok uzun ve zahmetlidir, maliyeti de yüksek olan sistem, deprem gibi durumlarda da sel riski barındırmaktadır.

Jeotermal Enerji

Jeotermal Enerji, oldukça yüksek bir verimliliğe sahiptir ve yatırım maliyeti de düşük bir sistemdir. Fakat Jeotermal enerji, zararlı bazı maddelerin yüzeye çıkmasına yol açarak çevre kirliliğine neden olabilir.

Biyokütle Enerjisi

Biyokütle Enerjisi, neredeyse tüm alanlarda kullanılabilmektedir. Bu sistem normal bir sıcaklık ve ışık altında oldukça verimli bir şekilde enerji üretimi sağlayabilmektedir. Fakat Biyokütle enerjisinin yüksek oranlarda su ihtiyacı bulunmaktadır.

Dalga Enerjisi

Dalga Enerjisi, hem kıyıların yüksek dalgalardan korunabilmesini sağlar hem de enerji ihtiyacını da giderebilir. Tek dezavantajı, değişen hava koşullarından çok çabuk etkilenir ve enerji üretimi durabilir yada aksayabilir.

Piezoelektrik Enerjisi

Yeterli miktarda enerji üretmese de, piezoelektrik enerjisi de yenilenebilir enerji kaynakları arasındadır. Piezoelektrik enerjisi, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir.

Bu yazıyı nasıl buldunuz ?
[Şu ana kadar 0 değerlendirme de 0 puan aldı.]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.