Topraklama Nedir

Son yıllarda iş güvenliği ve iş sağlığı denetimlerinin gelişmesi ile birlikte işletmeler, bu konu üzerinde ciddiyetle durmaya başladı.
Topraklama, elektrikle çalışan cihazların, elektrik kaçağı ihtimaline karşı alınan hayati bir önlemdir. Topraklama gerilim altında olmayan bütün iletken kısımların, toprak altına yerleştirilmiş iletken levha yada kazık gibi cisimlere uygun iletkenle bağlanmasıdır.

Topraklama Neden Yapılır

Topraklama, öncelikle can güvenliğini sağlamak amacıyla yapılır. Yani topraklama ne kadar iyi yapılırsa tehlike riski de o kadar azalmış demektir. Topraklama yapmanın diğer bir amacı ise cihazların zarar görmesini engellemektir. Dolayısıyla can güvenliği ve elektrik kaçağı riskine karşı topraklama mutlaka yapılmalıdır.

Topraklamanın Çeşitleri Nelerdir?

Topraklamayı üç farklı grupta değerlendirebiliriz.

Koruma Topraklaması :

Koruma topraklaması, herhangi bir yalıtım hatasından dolayı, tehlike anında insanları ve diğer canlıları dokunma gerilimine karşı korumak amacıyla yapılan ek topraklamadır. Yani bu yapılan topraklama ile devrede bulunan koruma elemanının ( Kaçak Akım Rölesi, Otomatik Sigorta, Sigorta) gibi devreyi açması sağlanarak can ve mal güvenliği korunmuş olur. Metal çitler, tanklar ve yürüyen merdivenler gibi, insanların temas edeceği bütün metal yüzeyler için koruma topraklaması geçerlidir.

İşletme Topraklaması:

İşletmelerdeki elektrik akım değerinin istenilen ölçüde olması için yapılan topraklamadır. Sıfır yani nötr iletkenin topraklanmasına işletme topraklaması denir. Çoğunlukla trafonun Alçak gerilim çıkışındaki yıldız noktası yani nört noktası topraklanır. Trafodaki ölçüsüz yüklenme sonucu yıldız noktasının sıfırdan kaymasını engellemek amacıyla yapılır.

Fonksiyonel Topraklama

Herhangi bir tesis yada işletmenin belli bir amacı yerine getirmesi için ( yıldırım etkilerine yada statik elektriğe karşı ) yapılan bir topraklama çeşididir. Yıldırım etkisine karşı akımın hemen toprağa iletilmesini sağlar ve bu sayede can ve mal güvenliği korunmuş olur. Statik elektrik çok tehlikeli olmasa da bazen patlamalara yada cihazların zarar görmesine sebep olabilir. Dolayısıyla statik elektrik riskini ortadan kaldırmak için fonksiyonel topraklama yapılır.

Bu yazıyı nasıl buldunuz ?
[Şu ana kadar 1 değerlendirme de 5 puan aldı.]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.